Visites

Informació:

Del 12/07 al 18/07 el memorial romandrà tancat.

La visita s’estructura en deus rutes complementàries que ens porten pels principals espais històrics del Memorial de l’Exèrcit Popular a partir del Centre d’Interpretacio

Ruta A

Recorregut senyalitzat des de l’Església de Sant Andreu pels carrers del poble de Pujalt Veurem com estaven distribuïts els diferents serveis de la Base entre les edificacions existents l’any 1938 i conservades avui (cases, coberts, magatzems, edificis públics civils i religiosos,…). També es visita el refugi de la Plaça de Dalt, un dels quatre de què disposa el nucli urbà.

Ruta B

Aquesta ruta porta el visitant, partint des del Centre d’Interpretació, en el sector del Bosc dels Obacs on, per una ruta senyalitzada, es visiten les diferents restes conservades, consolidades i reconstruïdes del Campament. La senyalització torna a guiar el visitant fins al punt de partida, el Centre d’Interpretació.

 

Ruta A

A. ESGLÉSIA DE SANT ANDREU: L’Església de Sant Andreu, cremada durant l’estiu de 1936, fou rehabilitada durant l’any 1938 com a “Hogar del Soldado”. S’hi van obrir finestrals per donar més claror a l’interior.

B. LA CASA NOVA: Vivenda del comandant de la Base i taller de reparació de vehicles.

C. COBERT DE CAL SOLÉ: Magatzem d’intendència.

D. CORRAL DEL MUNDETA: Magatzem de roba.

E. CAL FRANQUESA: L’Hospital. Era un centre d’atenció primària. A Ferran, poble veí, hi havia un hospital amb més serveis, i l’hospital general militar era a l’edifici de la Universistat de Cervera.

F. CAPELLA DE LA PURÍSSIMA CONCEPCIÓ: Centre cultural. Va servir com a espai on assajava la banda de música de cornetes i tambors de la Base.

G. RECTORIA: Oficines militars.

H. RECTORIA: Casa de refugiats. Aquí van allotjar-hi els primers refugiats de Madrid a finals de 1936. Durant la Guerra molts veïns varen haver d’acollir a refugiats d’arreu.

I. CAL SERRA: Escoles abans, durant i després de la Guerra Civil.

J. PLAÇA DE DALT: Refugi antiaeri. Al poble n’hi havia 4. Els feien servir tant els militars com els civils en cas d’alarma aèria.

K. CAL PARAIRE: Presó.

L. CASTELL DE LA MOTA: S’hi va instal·lar un punt d’observació i una defensa antiaèria.

M. CAL CASTELLER: A la sala de ball que encara conserva, hi havia la biblioteca i s’hi feien classes d’alfabetització per als soldats.

N. CAL SOLÉ VELL: Sabateria.

Ruta B

ENTRADA

Accés del sector sud-est de la Base. Les diferents entrades al recinte varen ser construïdes pels militars amb la realització d’obra civil: marges de pedra, atalussaments, tala d’arbres, etc.

1. FORN DE CALÇ: Aquestes són les restes arqueològiques d’un forn de calç dels s.XVII-XIX. La pedra calcària de la zona se sotmetia a altes temperatures per convertir-la en calç viva, que després servia per a la construcció, com a desinfectant, per encalcinar parets, etc.

2. PEDRERA: Per la construcció de les diferents estructures arquitectòniques: murs, latrines, canals … Els soldats feien servir la pedra que extreien d’afloraments rocosos explotant pedreres com aquesta.

3. BARRACOT: Primera plataforma de barracots. En aquesta plataforma n’hi havia construïts un total de 8 com el que veieu. Aquests barracots servien per a l’allotjament dels soldats que durant uns 10-15 dies estarien a la Base. L’interior estava equipat amb lliteres, una estufa de carbó i llenya, i donava acolliment a uns quaranta soldats.

4. LATRINA: Equipament destinat a les necessitats fisiològiques personals. Es composa d’una estructura de superfície amb un encanyissat, un empostissat de taulons que presenta fustes més separades i d’un pou quadrat de 5 metres de profunditat.

5. BARRACOT (EMPLAÇAMENT): Superfície preparada per al muntatge d’un barracot. Podem veure les dimensions, el canal de desguàs de les aigües pluvials i les escales. Aquest barracot com altres d’aquesta plataforma, varen ser incendiats pels soldats republicans en el moment d’abandonar la Base.

6. REFUGI ANTIAERI: Galeria subterrània excavada pels mateixos soldats en els sediments de la muntanya amb una alçada de 1,70 m., una amplada de 0,90 m i llargada de 130 m. lineals de galeria. Era utilitzada com a protecció personal durant les alarmes aèries i disposa de dues entrades per facilitar l’accés, el desallotjament i la ventilació.

7. POLVORÍ: Aquesta galeria subterrània, d’un sola entrada i amb porta de barrots de ferro, tenia la funció de polvorí, el lloc on es guarden les armes i la munició. La llargada total és de 25 m. i com als altres refugis, l’entrada és en forma de 4 per evitar la metralla i l’ona expansiva en cas d’explosió a l’accés.

8. REFUGI ANTIAERI: Dins del bosc i propers als llocs de trànsit i de vida dels soldats, trobem diferents entrades a refugis antiaeris. Aquesta entrada comunica amb una altra uns metres camí amunt. Aquest camí servia per a subministrament de la base.

9. TENDES DE CAMPANYA CÒNIQUES: Sector amb les restes de 12 tendes còniques o de tipus suís. Les tendes tenen un diàmetre de 6 m., un suport central de fusta i una lona cònica. Permetia allotjar uns 20 soldats amb el seu equipament.

10. FOGAR: En aquest sector els soldats feien vida, s’escalfaven, parlaven, menjaven … Al darrere s’observen uns graons de pedra que portaven a la zona de cuines.

11. TENDA DE CAMPANYA RECONSTRUÏDA: L’interior de la tenda presenta un enfustat a l’entrada i un terra de palla sobre qual dormien els soldats. El sobre mur lateral i l’estructura circular central feien les funcions de prestatges.

12. HABITATGES: Aquestes estructures són petits habitatges construïts pels propis soldats com a vivenda per a ells mateixos. Tenien llar de foc a l’interior i estaven coberts amb bigues i uralites.

13. DEFENSA ANTIAÈRIA: Conjunt format de un búnquer de guàrdia i municionament amb llar de foc, una trinxera de connexió i l’emplaçament de la metralladora antiaèria sobre un pilar construït amb pedra i ciment.

14. HABITATGE SEMISOTERRAT: Aquest habitatge es construïa excavant l’espai desitjat en el bosc i després es cobria amb bigues de fusta i terra. També disposa d’una llar de foc i donava allotjament a unes 8-10 persones.

15. SEGONA PLATAFORMA DE BARRACOTS: Aquí comença la segona plataforma de barracots, 9 unitats, i acaba amb l’emplaçament del barracot que feia les funcions de sala d’activitats i de teatre.

16. BOQUES DE REFUGIS ANTIAERIS: En aquesta plataforma es conserven fins a 8 boques o entrades a refugis antiaeris que donaven servei als soldats allotjats en aquesta zona de barracots. Cada dos barracots hi ha una entrada de refugi.

17. PEDRERES: Pedreres on s’extreien les pedres per a la construcció del mur de contenció d’aquesta plataforma de barracots.

18. BARRACOT DEL TEATRE: Aquest barracot és més gran i tenia la funció de sala d’activitats i de teatre.

19. DEFENSA ANTIAÈRIA: Conjunt format de un búnquer de guàrdia i muni-cionament amb llar de foc, una trinxera de connexió i l’emplaçament de la metralladora antiaèria sobre un pilar construït amb pedra i ciment.

Informació Visitants

Visites:

Visites concertades a petició* qualsevol dia.
*’un dia d’antelacio.

Tancat:

25 de Desembre (Nadal)

26 de Desembre (Sant Esteve)

1 de Gener (CAP D’ANY)

Totes visites guiades concertades

ESCOLES

Estudiants de:

ESO

BATXILLERAT

Recomanacions:

S’aconsella dur calçat adequat per poder caminar pel bosc

Sigueu respectuosos amb l’entorn natural

Lloc de trobada:

Centre d’interpretacio (carretera d’acces Pujalt)

Ruta:

Visita al Centre d’interpretació i als espais historics (Ruta B)

Durada de la visita:

2 hores (aproximadament)

FAMILIA

Tipus:

General

Menores de 12 años

Recomanacions:

S’aconsella dur calçat adequat per poder caminar pel bosc

Sigueu respectuosos amb l’entorn natural

Lloc de trobada:

Centre d’interpretació (carretera d’acces Pujalt)

Ruta:

Visita al Centre d’interpretació i la Ruta B

Durada de la visita:

2 hores (aproximadament)

GRUPS Y JUBILATS

Volum:

Grups: Fins a 10. De 11 a 20. De 21 a 40 y de 40 persones en endavant.

Jubilats: Fins a 30 i de 30 persones en endavant.

Recomanacions:

S’aconsella dur calçat adequat per poder caminar pel bosc

Sigueu respectuosos amb l’entorn natural

Lloc de trobada:

Centre d’interpretació (carretera d’acces Pujalt)

Ruta:

Visita al Centre d’interpretació i Ruta B

Durada de la visita:

2 hores (aproximadament)

Cliqueu i baixeu-vos i imprimiu el dossier de l’ensenyant, en format pdf

PREUS

Individual

  • Entrada general …..6 €
  • Menors de 12 anys …..gratuït

Grups

  • Fins a 10 persones …..6€
  • D’11 a 20 persones …..5€
  • De 21 a 40 persones …..4€
  • Més de 40 persones …..3€

Grups de Jubilats

  • Fins a 30 persones…..3€
  • Més de 30 persones…..2’5€

Grups escolars

  • Preu per alumne …..3€

Memorial De L’Exèrcit Popular

En homenatge a tots els homes i totes les dones, nens i nenes que van viure i patir aquells tràgics moments de la nostra història