El passat diumenge dia 21 d’octubre, una representació del MEMORIAL DE L’EXÈRCIT POPULAR DE PUJALT, va visitar la tomba del comandant Santiago González Artigas a la localitat francesa d’Idron, a tocar de la ciutat de Pau.

Durant la visita es va posar una placa d’homenatge i una planta de flors vermelles sobre la tomba del qui va ser comandant en cap de la Base d’Instrucció del XVIII cos de l’Exèrcit Popular de la República a Pujalt.

El Comandant Santiago González Artigas, després de dos anys de lluita en el front de l’Aragó, va ser nomenat comandant de la Base de Pujalt el dia 12 de juliol de 1938. Va ser ell qui va dirigir la Base fins a la seva evacuació a França durant el mes de gener de 1939. A l’arribar a França fou reclòs al camp d’internament de Saint Cyprien al nord d’Argelés sur Mer. Al ser alliberat del camp i ja en el sector de Tolosa va participar en la resistència contra les forces d’ocupació nazis de França fins a l’any 1944.

La seva vida va estar marcada per la lluita constant per la recuperació de les llibertats i la democràcia d’un país al qual mai més va tornar. Va morir a Idron l’any 1976.

De la seva vida militar durant la Guerra Civil se’n conserven un bon nombre de documents, fotografies i objectes gràcies al seu fill Jacques González que, ara fa dos anys, va fer entrega al Memorial de l’Exèrcit Popular a Pujalt per a la seva custòdia i estudi.