Setanta-dos anys després els protagonistes de la Base d’Instrucció de l’Exèrcit Popular de la República, tornen a Pujalt.

El diumenge dia 10 d’Octubre a les 12h del migdia es va inaugurar el Centre d’Interpretació del MEMORIAL DE L’EXÈRCIT POPULAR a Pujalt amb teatre, poesies, música en directe, exposicions,…

Malgrat la pluja constant, centenars de persones van assistir a aquest acte. Entre els assistents, veïns de la zona, familiars de soldats que van estar a la base, un ex-combatent que va estar  al campament, Mª Jesús Bono, directora General del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Josep Coma, coordinador de l’Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, i Jordi Mercader, conseller de turisme del Consell Comarcal.

D’entre tots, cal fer ressaltar, per la seva importància simbòlica, històrica i documental la visita de les persones que van estar a la Base al llarg dels anys 1938 i 1939 i dels familiars de persones ara desaparegudes però que hi van ser, i que conserven records i documents que els seus familiars els van transmetre.

Una llarga trajectòria de lluita per les llibertats i la democràcia va portar als nostres protagonistes a recórrer les terres aragoneses, les catalanes i les franceses fins a tornar on ja havien estat l’any 1938, Pujalt.

Jacques i Ginette  González són dos dels tres fills del Major Santiago González Artigas, Comandant en Cap de la Base d’Instrucció de l’Exèrcit Popular de la República que l’any 1938 es va instal·lar a Pujalt, a la comarca de l’Anoia. En Jacques González és l’autor d’una biografia sobre el seu pare, el Comandant, on s’explica la seva llarga lluita contra el feixisme a Espanya i contra el nazisme a França. Gràcies a en Jacques ara disposem dels primers documents oficials de la Base, fotografies i objectes personals del seu pare, el Comandant González.

El diumenge dia 10 d’octubre, el Jacques i la Ginette, de 80 i 84 anys respectivament, van tornar a fer un viatge que ja van fer ara fa 72 anys amb el seu altre germà, en Casimir, i la seva mare, Iluminada Domínguez, que venint des de París, el desembre de 1938, van arribar a Pujalt per celebrar les festes de Nadal juntament amb el Comandant González.

També va regressar, el Sr. Manel López Guínter, soldat sobrevivent de la Base. D’ell en conservem importants records personals, entrevistes i cançons cantades en directe i també un interessant lot de cartes enviades des de la Base la tardor de 1938.

La Sra. Josefa Olivé també hi va ser. Ella és la filla del soldat de la Base Joan Olivé Porté, secretari personal del Comandant a qui, el mes de novembre de 1938, li va regalar i dedicar un llibretó de poesies que ell havia creat inspirant-se en les “Estampas” de Castelao, 10 gravats sobre el feixisme i la guerra, publicats a Galicia Màrtir, Valencia , 1937.

Aquest llibretó ara torna  a  ser a Pujalt, gràcies al Sr. Jacques González, i d’ell en neix l’espectacle teatral i poètic  POESIES D’UNA GUERRA que es va estrenar en l’acte d’inauguració del Centre d’Interpretació del Memorial de l’Exèrcit Popular a Pujalt (Anoia).