El passat divendres dia 5 d’octubre de 2012 una important representació de més de 40 persones de l’associació FFREEE de la població nord catalana d’Argelès sur- Mer van visitar les instal·lacions del Memorial de l’Exèrcit Popular de Pujalt.

La visita va recorre totes els espais recuperats i museografiats de la Base d’Instrucció del XVIII cos de l’Exercit Popular durant la Guerra Civil Espanyola.

Els barracots, els refugis, les tendes de campanya, els habitacles dels soldats republicans, les defenses antiaèries, el polvorí,…. van traslladar als visitants a les darreries de la Guerra Civil, un moment especialment traumàtic per a tota la societat catalana, en general i per a ells en particular, ja que, els visitants que durant aquest matí van visitar aquests espais de la memòria són fills i parents de refugiats que van haver d’exiliar-se a Franca durant els mesos de gener i febrer de 1939. Els records es van convertir en emoció al entrar en els espais on la museografia transporta al visitant a aquells fets traumàtics que no han pogut i no han volgut oblidar mai.

La visita va comptar amb la presència de Jacques González, fill de qui va ser comandant de la Base de Pujalt  des del juliol de 1938 fins a la retirada al gener de 1939. Jacques González va poder compartir amb els visitants la seva experiència i l’estada que, juntament amb la seva mare i els seus germans, va fer durant les festes de Nadal de 1938 a la Base de Pujalt viatjant des de París per retrobar-se amb el seu pare. Val a dir que Jacques González ha cedit al Memorial de l’Exèrcit Popular de Pujalt el fons documental i fotogràfic que el seu pare va saber conservar i que ha servit per interpretar i documentar el que va succeir a la Base durant el seu comandament.

La presidenta de FFREEE va ser entrega a l’alcalde de Pujalt, Antoni de Solà, sorra de la platja d’Argelès on s’hi va instal·lar el més important camp de reclusió dels refugiats republicans a França i un fragment de filferrada original del camp tot agraint la visita realitzada a aquest important espai de la Memòria i lloant la feina feta. Antoni de Sola va recollir els presents que seran exposats en el Centre d’Interpretació del Memorial aplaudint la feina feta per l’associació nord catalana pel manteniment de la memòria republicana espanyola a França i animant-los a continuar treballant oferint la col·laboració de Pujalt en la seva tasca.

En acabar es va fer la fotografia de grup que deixa constància de la seva visita i que es publica a la web del Memorial de l’exèrcit Popular de Pujalt